środa, 27 lutego 2013

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i brandy






   Przy urodzinowej okazji, Agnieszka szukała jakiegoś szybkiego ciasta podkręcanego alkoholem. Chodziło o to, żeby nie szokować gości, kiedy zmienią szklaneczkę na widelec :). Wiadomo przecież, że potrawy na stole powinny być spójne. 







   Ostatecznie wybrane zostało, to czekoladowe ciasto ze śliwkami i brandy. Świetnie wpisuje się w miłość do czekolady i nie tylko... Znaleźliśmy ten przepis w jednym z magazynów Good Food, jakie ostatnio Agnieszka dostała od Barta.

Potrzebne będzie:
  • ćwierć kilograma suszonych śliwek kalifornijskich
  • cztery łyżki brandy
  • 25 gramów kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 gramów masła
  • 175 gramów drobnego cukru
  • 100 ml. gorącej wody
  • białka z czterech jaj 
  • 85 gramów mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu

   Zaczynamy oczywiście od namoczenia w brandy przepołowionych śliwek. Powinny w niej poleżeć kilkadziesiąt minut więc w tym czasie spokojnie przygotujemy całą resztę.
   Kakao, czekoladę, masło, cukier (cały poza dwiema łyżkami, które odkładamy na chwilę) i wodę pakujemy razem do małego rondelka i podgrzewamy dopóki wszystko się nie rozpuści. Kiedy tak się stanie odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Oczywiście trzeba to w czasie podgrzewania kilka razy porządnie wymieszać. 
   Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania, słodząc ją odłożonym wcześniej cukrem. Kiedy jest gotowa, dodajemy przesianą mąkę i cynamon, a następnie delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy masę czekoladową i znowu delikatnie mieszamy, dopóki wszystko się nie połączy. 
   Z podanych proporcji wyjdzie Wam ilość odpowiednia do tortownicy o średnicy 21 cm., którą trzeba wyłożyć papierem, zanim przelejecie do niej ciasto. Na wierzchu ciasta rozkładamy śliwki, a jeśli zostało coś brandy (bo śliwki niekoniecznie wszystko wchłoną), to można nią również ciasto skropić. 
   Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około pół godziny. Podawać można na przykład z bitą śmietaną, ale my jedliśmy zupełnie bez niczego i też się broni :)

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga





19 komentarzy:

  1. Super ciasto :)
    Czy mozna zamiast brandy dac whisky, albo inny alkohol?

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wpisuje się też w klimaty zimowe, wygląda super i na pewno tak smakuje. Ciesze się, że magazyny poszły w dobre ręce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się cieszę, że je mam...i na pewno jeszcze nie raz z nich skorzystam...dzięki wielkie

      Usuń
  3. marze o nim... wspaniałe! takie w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, uwielbiam takie połączenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady :) Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połącznie. Chcę upiec tacie na 75 urodziny ciasto czekoladowe i szukam idealnego przepisu. Czy to ciacho jest suche w środku, czy tez wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest takie błotniste, bardzo podobne w konsystencji do brownie...najlepsze jest tego samego dnia i na drugi dzień...ale jeżeli chcesz idealne ciasto czekoladowe to polecam to
      http://nakrachymspodzie.blogspot.com/2012/03/idealne-ciasto-czekoladowe-z-musem.html
      można się uzależnić...gwarantuje Ci, że wszyscy będą zachwyceni

      Usuń
  7. Wygląda cudnie. Mam zapas suszonych śliwek, takie z alkoholową nutą, w dodatku w cieście czekoladowym, to musi być czysta rozkosz...

    OdpowiedzUsuń
  8. cuuudo<3 pięknie ujęte, a jakie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. To sir przechowuje w lodowce? Jak najlepiej smakuje? Jeszcze cieply czy ostudzony? Ile wczesniej trzeba go przygotowac przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest... tego się nie przechowuje, tylko zjada najszybciej jak się da, czyli natychmiast, a przygotować najlepiej tuż przed podaniem...

      Usuń
  10. Czy do bialek dodaje sie zimna mase czekoladowa? Jaka powinna byc? Przepraszam ze pytam ale bardzo zalezy mi na dobrym wykonaniu ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak jest napisane...do lekkiego ostudzenia...wystarczy ten czas, w którym będziesz ubijała białka

      Usuń
  11. Dajecie czadu równo - cudownie , wspaniale , tak dalej trzymać !!!!!!!!!! Krystyna

    OdpowiedzUsuń